Betöltés...

A weboldalon többször is hivatkozom a reality stílusú vágásra.

De mit is jelent ez pontosan? Ez egy tévés kifejezés.

Röviden annyit jelent, hogy egy hosszú cselekményű jelenetet, mondjuk egy órás felvételt pár percbe tömörítünk úgy, hogy csak a legfontosabb momentumokat tartjuk meg.

Az esküvői videók vágása során is lehet alkalmazni ezt a technikát, már aki gyakorlott benne. Kevés vágó képes erre, mert a tévés szakmában ez egy külön szakma, ez az utómunkaszerkesztő munkája.

Mondok egy konkrét esküvős példát.

Míg életünk egyik legszebb élménye volt mondjuk az egyházi-, vagy polgári szertartásunk, nem biztos hogy többször is olyan lelkesen fogjuk visszanézni a teljes fél órás felvételt.

Vágás során ezt bele lehet tömöríteni pár percbe, hogy a romantikus, nosztalgikus hangulat megmaradjon, ám ne kelljen mind a fél órát végig néznünk. És szerintem azért jobb ez a megoldás, mint a napjanikban olyan divatos – szépen megkomponált felvételek egy szép zenére – mert van benne olyan tartalom, ami időtálló.

Legyen az egy vers, egy szentlecke részlet, vagy akár a szerelmetek története, szívet melengető ezeket visszahallani.

És akkor amit még én kitaláltam egy kis csavarnak, hogy feldobjuk a képileg nem tökéletes mobiltelefonos felvételeket az, hogy a videóban megjelennek fotómontázsban a fotós által készített képek. Tévés-, filmes szakszóval kifejezve ezek lesznek a vágóképek, amik elfedik a vágásokat, egységessé teszik a videó mondanivalóját. 

Most nézzük meg mindezt a gyakorlatban.

Ez a videó a „teljes” polgári szertartásunk, fotómontázsok nélkül. Vagyis egy van benne, mert azt levetítettük a helyszínen is. Eredetileg 20-25 perc körül volt a szertartás, de nem készült mindenről felvétel. Mindenesetre én csak az olyan részeken rövidítettem, ami tartalmilag nem fontos – pl nem indult el időben a koszorús fiú, az aláírásnál nem látszódtunk rendesen, így ott is rövidítettem.

Ez a videó a polgári szertartásunk rövidített, művészi verziója. A számunkra legfontosabb momentumokat hagytam meg, de igazából még ennél is lehetne rövidebb, ha nagyon szigorú akarnék lenni. Akár már  öt percnél is vége lehetne, kihagyva a szimbolikus szertartást és a szülőköszöntőt. A teljes esküvői videónkból ki is fogom hagyni, hisz ott több helyen szerepelnek a szülők, nem csak a szülőköszöntésnél.