Betöltés...

Alternatív megoldások esküvői szolgáltatásokra.

Az esküvő szervezése főpróbája a házasságnak,

hiszen egy tartós kapcsolat is kompromisszumokról szól, manapság pedig sok kompromisszumot kell megkötnünk, ha véges az esküvői költségvetésünk. Esküvőt szervezni nem mondom, hogy régebben könnyebb volt, mindenesetre nem volt ilyen költséges. Egyrészt a násznép vitte az ételeket, a süteményeket, a sósakat, a tortát, a lagzi maga a kultúrházban volt, vagy sátorban. A koszorúslányok maguknak intézték a sminket és hajat, ráadásul a koszorúslány ruhát csak bérelték. Emlékszem, hogy gyerekként édesanyámmal mentünk koszorúslány ruhát próbálni – bérelni, majd az esküvő napján hajnalban keltünk, mert a környéken csak egy jó fodrász volt és természetesen mindenki a szomszédos falvakból ott készítette az esküvői haját.

Másrészt nem volt ennyi szolgáltató, nem volt ennyi program- és dekoráció lehetőség, amivel színesíteni lehetett egy esküvőt.

És arányaiban nem voltak ennyire drágák a szolgáltatók sem.

Ezért is olyan nehéz napjainkban a menyasszonyok dolga.

Temérdek szolgáltatás, remek ötletek közül tudna választani, ha kifogyhatatlan lenne az esküvői költségvetése.

Nehéz meghúzni a határt, hogy mi az, amit valóban szeretnénk, és mire van ténylegesen keret. Ebben a posztban megpróbáltam mindent összeszedni, amiről Nekünk le kellett mondani az esküvőn. Ezek nagy részét sikerült alternatív módon helyettesíteni, pár dologról viszont teljesen le kellett mondanunk.

Esküvői videós helyett: alternatív esküvői videó

Az első, amiről lemondtunk az az esküvői videós volt. Engem teljesen feldúlt, hogy milyen ára van egy ilyen highlight videónak, ráadásul szakmai szemmel nézném és biztos nem lennék 100%-ig elégedett. Életlen, nincs ritmusban stb. biztos csak a hibákat látnám benne és még bosszantana is, hogy ezért fizettünk ennyit. Szóval erről egyből le is mondtunk, elég lett volna nekünk a fotós, azon viszont nem akartunk spórolni. Viszont az esküvőnket, mint utóbb kiderült ketten végig videózták mobiltelefonnal, és így jött az ötlet, hogy megalkossam az alternatív esküvői videó formátumot. A fotós képeivel stílusosan animálva készülhetett el az esküvői videónk.

Bébiszitter helyett: esküvői foglalkoztató és színező

Szerettem volna, ha minden felnőtt felhőtlenül el tudja magát engedni az esküvőnkön, ezért jó ötletnek találtam, hogy bébiszittert alkalmazzunk. A szolgáltatás és a külön terem bérlés ára igencsak súlyosbította volna az esküvői költségvetést. Viszont benne voltam a facebookon a Menyasszonyi Csevegő csoportban, ahol nagyon jópofa gyerek foglalkoztató feladatok voltak feltöltve. Ezeket ízlésesen összeszerkesztettem, saját ötleteket raktam bele, nyomdában beköttettem. Így nagyon jól lekötötte a gyerekek figyelmét az esküvői foglalkoztató és színező. Nem volt hiszti, se sírás a vacsora alatt.

Felnőtt koszorúslányok helyett: koszorúsgyerekek

Egy felnőtt koszorúslány költsége igen húzós tud lenni, mivel a menyasszony szokta a ruhát, sminket, csokrot vagy akár a hajat is állni és akkor még ott vannak a mostanában olyan divatos koszorúslány felkérő ajándékok. Ahogy készítettem a szülőköszöntő ajándékokat – fotóalbumot, mód felett megtetszettek a gyerek koszorúslányok. A ’90-es évek végén szinte csak gyerek koszorúslányok voltak, így maradtam én is ennél a hagyománynál. A koszorúslányoknak egy-egy élővirágból készült fejdíszt készített Kata, a dekorosunk. Ezeket előszeretettel felvették a gyermekek anyukája is.

Menyecskeruha helyett: több részes ruha

Olyan ruhát választottam már a polgári szertartásunkra is, amit utána máskor is fel tudok venni. Mivel több részes ruha volt, így menyecske ruhaként csak a body részét vettem fel, és vettem hozzá egy pörgősebb/táncosabb szoknyát. Így ezeket a szetteket máshogy kombinálva akár más alkalmakra is fel tudom venni a jövőben is.  A férjem éjféli átöltözése is csak annyiból állt, hogy a polgárin viselt ingjét vette fel. A piros kiegészítőket is a lehető legalacsonyabb áron szereztük be.

Igazgyöngy fülbevaló helyett: bizsu

Nyilván az én fejemben is megfordult az igazgyöngy fülbevaló ötlete, mindaddig, míg meg nem láttam az árakat és kifordultam az ékszer üzletből. Egy 1.800 Ft-os bizsuból készült gyöngy fülbevalót vettem… amúgy sem hordok gyöngyöket.

Menyasszonyi csokor tartósítása helyett: medál

Nagyon megtetszett azaz ötlet, hogy a menyasszonyi csokor egy részét epoxi gyantában tartósítják, hogy aztán örök dísze lehessen az otthonunk. Sajnos elég költséges folyamat, ezért erről le kellett mondanom. Viszont készítettem két medált a csokromba a nagyszüleim esküvői fotóival, mivel ők nem lehettek velem a Nagy Napon. És ezt eltettem emlékbe az esküvő után.

Művirágos fotófal helyett: boldogságkapu

Több étteremben is láttam már csodás művirágfalakat, és úgy gondoltam, hogy szuper lenne feldobni az esküvői dekort egy ilyen látványos, jól fotózható dekorral. Ám sajnos jóval borsasabb volt az ára egy ilyen bérelhető fotófalnak, mint ami belefért volna a költségvetésbe. Így ehelyett egy olyan boldogságkaput kértem Katától a dekorosunktól, hogy készítsen, ami elég látványos ahhoz, hogy lehessen fotózni. Az égősorok hihetetlenül feldobták!

Szelfigép helyett: egy kiváló dj

Ez a szelfigép is nagyon jó ötletnek tűnt, viszont erre sem maradt pénzünk. Viszont mint utóbb kiderült, nem is hiányzott, mivel olyan szuper dj-nk volt, hogy a násznép egész éjjel táncolt! Még olyan vendégek is, akiket azelőtt sosem láttam táncolni. Köszönjük Wicksilver!

Csokordobás elmaradt.

Sokáig vaciláltam, hogy legyen-e a csokor/harisnyakötő dobás. De egyrészt alig pár vendég volt hajadon, másrészt meg szerintem ez nagyon megalázó egy bizonyos kor felett, főleg ha ilyen kevesen vannak. Voltam olyan esküvőn is, ahol olyan „csokordobás” volt, ahol a menyasszony konkrétan odaadta az egyik többgyermekes anyukának a csokrot, hogy a gyermekei apja vegye már feleségül. Rém kellemetlen volt mindenkinek.

Vendégkönyv és jó kívánság urna elmaradt.

Decemberben volt az esküvőnk, nekem vágóként ez a leghúzósabb időszakom a reklámok terén és annyi munkám volt, hogy ezekre ugyan pénz lett is volna, és szerettem is volna, ha lenne, de egyszerűen nem volt már időm megvenni a kellékeket hozzájuk.

© A cikkben használt képeket a hivatalos esküvői fotósunk: Baranyai Szabó Bettina készítette!

Mindezek ellenére, így visszagondolva

ezek közül egy szolgáltatás sem hiányzott.

Ezek nélkül is remek hangulat volt, szép, örökre szóló emlékekkel telt a nap.

Remélem ezzel tudtam pár ötletet adni, hogy mivel tudnátok Ti is egy-két drága szolgáltatást praktikusan, költséghatékonyan helyettesíteni! A mi Nagy Napunk számunkra tökéletes volt, és a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát.

Jó készülődést!

Kövess a közösségi médián!