Betöltés...

Az esküvőnk szervezése alatt benne voltam egy esküvőszervezős facebook csoportban, ahol naponta olvastam azt, hogy az öröm szervezés kezd rémálomba torkollni.

De vajon létezik egyáltalán olyan, hogy öröm esküvő szervezés?

Hisz annyi döntést kell meghoznunk, ami sokszor nem a saját magunk boldogságának felel meg, hanem a család elvárásának. 

Na de menjünk vissza egy kicsit az időben, mikoris megtörtént az eljegyzés, ami bizonyára örömmámor volt mindenki számára. Ebben a rózsaszín ködben kezdtem el én is azon gondolkodni, miként is valósítsuk meg az esküvőt. Mikor legyen? Milyen legyen a dekor? Milyen legyen a ruhám? Kit hívjunk meg? És még számtalan kérdés merült fel.

Megvettem Megvetettem a párommal az akkor legfrissebb esküvős magazinokat, ahol -mint a közösségi médiában- is csak a felhőtlen boldogság sugárzott. Felcímkéztem a jó ötleteket a magazinban, megmutattam a páromnak,

és elkezdtünk mélyebbre ásni, hogy mégis mi mennyibe kerül. Ekkor jött a sokk.

Mint kiderült, ez természetes jelenség. Mármint az árak miatti sokkhatás. Csak erről sokan nem szeretnek beszélni. Egy esküvő megszervezése bizony napjainkban egy újonnan vásárolt autó árának felel meg. Jó, persze kijöhet egy használt autó árából is, de akkor is, amint elhangzott az esküvő szó, minden kétszer-háromszoros árba került. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy az ember hagyja az egészet inkább, és másba fekteti bele ezt a pénz. Az elején mi is használtunk esküvői költségtervezőt, ám mikor az ott összeírt szolgáltatások ára kezdte meghaladni a másfél millió forintot, inkább már meg se nyitottam, mert egyből felment bennem a pumpa, hogy mégis mi kerülhet mondjuk egy esküvői videóban 400.000 forintba. Hiszen én a tévés-, filmes szakmában dolgozom, és ott töredéke ez az ár egy forgatási napnak, utómunkával együtt. De ez csak egy szolgáltatás volt az több tucatnyi közül.

Egy ponton aztán kezdtük elengedni azt, hogy szám szerint leírtuk, hogy mire mennyit költünk pontosan, csak úsztunk az árral. Ahol lehetett megpróbáltunk alkudozni. Néhányan ugyan ezt sértésnek vették, de volt, ahol engedtek az árból. Tehát érdemes megpróbálkozni az alkudozással is. 

Volt olyan időszak is a szervezés alatt, hogy konkrétan menyaszörnnyé váltam.

Aki eredetileg a meghívónkat tervezte volna, sajnos nem az én elvárásaimnak megfelelő színvonalat, precizitást hozta, ráadásul lassan is dolgozott és mikor ezt számon kértem rajta, még ő küldött el melegebb éghajlatra, hogy vagyok képes számon kérni rajta a dolgokat. Szerintem el is átkozott. Ez is nagyon fura jelenség volt számomra, hiszen a tévé- és filmszakmában ahhoz voltam hozzászokva, hogy mindig az ügyfélnek van igaza. Nos mint kiderült az esküvős szakmában ez nem feltétlenül igaz.

Kezdtem azt érezni, hogy teher a szolgáltatóknak az, hogy elvállalják az esküvőnket.

Ha eddig sikerült elolvasni a panasz áradatom, láthatod, hogy mennyi stresszel járhat egy esküvő szervezése. És akkor ez még csak a szolgáltatók része volt. Arról még nem is írtam, hogy a násznép között is volt, aki csalódást okozott. Abszurd indokkal nem vettek részt az esküvőn, ami nagyon szíven ütött, hiszen számítottam a részvételére. Más közelei rokonaim is rengeteget problémáztak, aminek az lett a vége, hogy páran közülök csak vacsorázni jöttek el kb 1 órára – se a templomi, se a polgári szertartáson nem vettek részt, aztán a lagzin sem – pedig szerettem volna velük ünnepelni a Nagy Napon.

Az ülésrendet kimatekolni, hogy ki ki mellett ülhet – mert vannak rokonok akik ki nem állhatják egymást -, egy külön posztot is megérhetne. Több napos mutatvány volt elkészíteni az ülésrendet, ami persze borult azonnal, amikor az egyik rokonom az esküvő előtt pár nappal mondta le a részvételét. Bennünk az tartotta a lelket, hogy az esküvőnk előtti hétvégén elutaztunk wellnesselni, ahol elég energiát gyűjtöttünk a szervezési hajrához.

Egy szó mint száz, az esküvő szervezése sok stresszel, kompromisszummal jár, amihez erős idegzet és kitartást kell.

Viszont mindent megért ez a sok szervezés és nehézség, mert aztán a Nagy Nap valóban életem legszebb napja lett.

Remélem nem vettem el túlságosan a kedvedet az esküvőd szervezésétől, csak én úgy vagyok vele, hogy jobb tisztán látni a dolgokat, utána járni, hogy milyen nehézségek adódhatnak. És tudni, hogy a problémáiddal nem vagy egyedül!

Kivételek természetesen az esküvő szervezésben is vannak, hisz ez erősíti a szabályt. Ha Te nem tapasztaltad, hogy menyaszörnnyé kezdesz válni, légy hálás és élvezd ki minden percét!

Kitartást a szervezéshez és sok boldogságot kívánok!

Kövess a közösségi médián!